top of page

Unuttuğun Gerçekliğin

Güncelleme tarihi: 14 Ağu 2023

Senin de kulunçların (üst orta sırt kasların) sürekli ağrıyor mu? Önceleri çok çalışsan da ağrımazdı, şimdi ne oldu da ağrıyor? Yapısı gereği sürekli çalışmaya programlanmış bir kas grubu neden kronik ağrı verir? Duygularının bununla ilgisi nedir?


Bağışıklık sistemi bedenini mikroplara karşı korumakla ve zararlı şeyleri bedenden atmakla görevlidir. Zararlıdan kasıt sadece yediğin içtiğin değil, hayat şartları sebebiyle kontrolün dışında aşırı ya da yetersiz salgıladığın hormonların yol açtığı birikme ve yoksunluk için de geçerlidir.


Bağışıklık sisteminin bu doğal tepkisi, bedeninde zararlı şeylere fazla maruz kalmaktan yıpranmış bölgelerde (kaslar, eklemler, iç organlar) normalden daha fazla enflamasyon aktivitesi yaratarak o bölgedeki sağlıklı dokulara zarar verebilir. Yani kurunun yanında yaş da yanabilir. Enflamasyonun sık tekrarlaması, kronik ağrıların en sık rastlanan sebeplerinden biridir.[1][2]



Zihninde olan çatışmalar, vücuduna da yansımaktadır. Eğer zihninde kendini konumladığın yer -kendini görmek istediğin halin- şimdi içinde bulunduğun noktadan çok farklıysa, bu fark bir çatışma yaratır.[3]


Yani senin özündeki esas halin; hem kendine ve kendi alanına, hem de diğer insanların alanlarına saygı gösteren, böylece aynı saygıyı karşı taraftan da gören bir konumda iken, bulunduğun sosyal çevreye uyum sağlamak adına verdiğin ödünler bu esası bozmuş olabilir.


Esas halin, içsel zekanın seni layık gördüğü, gerçek değerini bildiğin halindir. Zihninin çevreden gördüğü zorlayıcı tepkilerle şekillendirdiği halin ise gerçek halin olmayabilir. O çevreye adapte olmak için geliştirdiğin bir alternatif kimliktir. Bu kimlik gerektiği zamanlarda kendini gösterebilir. Ancak etrafa uyum için geliştirdiğin kimlik, senin esas halinden daha sık ortaya çıkarsa onun önüne geçebilir ve bu uzun süreli olursa hayati kararlarını etkileyebilir:


Yaşadığın zorlayıcı durumlar, önemsenmediğini fark ettiğin anlar, içinde çatışmalar başlatır. Yıpratıcı ikili ilişkiler, tehdit unsurları neticesinde kendi değerini çok geri plana atan, ihtiyaç ve hassasiyetlerini hep başkalarının ardına koyan halin; her zaman başkalarının bilgi ve görüşlerini fazla önemseyen, başkalarının bakış açılarını daha yüksekte tutan bir yapı oluşturmaya başlarsa, o zaman zihnin de senin esas halinden, gerçeğinden uzaklaşmaya başlar.


Ve senin kökünle gerçek bağlantısı olan içsel (bedensel) zekan, zihninin senin esas gerçekliğinden çok uzaklaştığını, geri dönülmesi zor bir mesafeye girdiğini görürse; o zaman bu kırılma vücudunda da yaşanmaya başlar. Çünkü vücudun adaptasyon yetisi muhteşem seviyededir. Yaşamında karşılaştığın şeyler rahatlatıcı da olsa, zorlayıcı da olsa uzun süre hayatına eşlik eden her şey zamanla biyolojin tarafından “normal” kabul edilir. Aynı şey ağrılar için de geçerlidir. Yıllarca bir ağrı ile yaşamaya alıştıysan, o senin normalin haline gelir ve bu ağrının iyileşmesine karşı direnç geliştirmiş olduğunu görürsün.


İyi haber şu ki bu çift yönlü bir yoldur. Yani bozulduğu yoldan düzelir de! Eğer çok kötüye giden bir durumun varsa, bunu geriye çekecek olan enerji sende mevcut demektir. Bunu daha verimli kullanmak istiyorsan, zihninin alışık olduğu şekilde, kendini alıştırdığın şekilde kendini yıpratmaya ve suçlamaya yönelik değil, kendine hakkettiğin değeri, hakkettiğin adaleti hissettirmekle başlayabilirsin:

  • Kendinle tekrar bir araya gelebilirsen, gerçek değerini, hakkettiğin karşılığı kendine verebilir ve bunu sürdürmek için cesaretli adımlar atarsan,

  • Bu uğurda bir şeyleri hayatından çıkarıp atman gerektiğinde, kendini güvende hissetmesen bile onları ardında bırakabilirsen;

bu seni kendine yaklaştıran somut bir adım olacağı için, vücudun da buna aynı derecede somut olumlu bir reaksiyon verecektir. Belki hemen değil, belki yumuşak bir şekilde de değil, ama elbet zehirden kurtulduğunda bunu sana belirgin ve olumlu şekilde yansıtacaktır.


Ve bu şekilde kendi değerine sahip çıkan biri olduğunda; iç dünyan, korteks altı sinir sistemin, beyin sapın, orta beynin, önüne geçemediğin güdülerle sana bir yol gösterecektir. Kendi değerinle buluştuğun zaman, vücut zekası sana vermek istediği mesajı verebilmiş olmanın rahatlığıyla, artık ihtiyaç duymadığı için ağrıları dindirmeye başlayacaktır.


Çünkü vücut anlatmak istediği şeyi sende gerçekleştirebilirse; zihinsel stres, korku, endişe vb. beyinde daha fazla tutunacak bağlantı bulamadığında artık sinir sisteminden desteklenmemiş olur ve sistemi terk etme eğilimine gider. Başkalarının sana, alanına ve değerlerine saygılı şekilde yaklaşmalarını net biçimde istemeye başladığında, vücudun da sana bazen sürprizlerle dolu adımlarla yaklaşacaktır.


Seanslarımda, seansın başında rahatsızlık seviyeleri (gerekli tıbbi sorumluluklarını yerini getirmelerine rağmen) çok yüksek olan kişiler, kendileriyle yeniden barışma haline içtenlikle girdiklerinde ve böylece bedenlerinin kendini iyileştirme mekanizmaları düzgün çalıştığında; ağrılarının azaldığına hatta “mucizevi” durumlarda da tamamen ortadan kaybolduğuna birçok kez şahit oldum.


Çünkü sinir sistemimiz üzerinden işleyen içsel zekamız çok güçlüdür, bağışıklık sistemimiz ve kas yenileme gücümüz de öyle! Onların güçlerini tam kapasite ortaya koymalarını engelleyen şey, uzun süre boyunca ve çok yönlü strese maruz kalıyor olmamızdır. İşte bu nedenle, negatif baskı bu kadar yoğun ve sürekli iken; sistemlerimize ara ara pozitif destekler vermemiz, onları bir nevi akort etmemiz, orijinal dengelerini bulmaları için onlara alan yaratmamız gerekir. Sonra onlar kendi işlerini zaten en doğru şekilde yapmaya devam edecektir.


Bu akort etme aralarını sık olmasa bile düzenli şekilde sağlamak önemlidir ve çalışmalarımın amacı da tam olarak budur. Bedensel (içsel) zekana bu şansı vermene değecektir, çünkü seni uzun zamanlar bu seviyede ağrıtacak ve her hareketinde varlığını hissettirecek gücü varsa, iyileşmeye de gücü vardır. Onu doğru yönde kullanmayı öğrenmeni dilerim.


Sinan Özcan

Heal&More® Kurucu Eğitmen – İstanbul, Nisan 2023


İzmir, Ankara, İstanbul ve Antalya’da Bireysel Seanslarım (Bedenden Bilince / Omuzundaki Yükler / Anksiyete ve Ağrılar / Zihni Baskılayan Duygular) ve Heal&More® Ağrı Okulu hakkında bilgi almak için bizimle iletişime geç: 0534 726 44 86


Daha fazla içerik için Youtube.com/healandmore kanalımı takip edebilirsin.













Son Yazılar

Hepsini Gör

Ben Değeri

bottom of page